dimecres, 2 de desembre de 2015

Jo, mama

Amb la quantitat descomunal que es publiquen cada dia a l'estat espanyol, és molt difícil trobar obres que sorprenguin per la seva originalitat. Quan una temàtica funciona, les editorials en prenen nota i comencen a sortir llibres pastadets però amb diferent cobertura.

Bé, en aquesta línia de còpia de tendències, m'he adonat que els llibres sobre com ser mare en clau d'humor comencen a envair-nos. Alguna cosa està passant ja que cada cop més dones reivinqueden ser mares imperfectes, i posen de manifest la realitat: no tot són flors i violes en la maternitat. La dona treballadora ha de renunciar a moltes coses, no ho oblidem. En relació amb aquesta consciència emergent (sí, encara emergent), moltes autores han tret novel·les gràfiques apropant-nos a la seva experiència. 


La primera obra que vaig trobar parlant d'aquest tema és 40 semanas de Glòria Vives de Thule.De manera tendre, però sense embuts, explica com són aquelles 40 setmanes d'embaràs de manera autobiogràfica. Un abortament, no acabar de sentir-se còmode en el propi cos, els dubtes, ... la complexitat de ser mare a manera de manual gràfic. Perfecte per regalar per noves mares. 

Anys més tard, l'autora va fer un altre llibre amb el post match, és a dir, centrant-se en la seva vida amb fills. Aquest cop, però, l'editorial que publica la seva obra és LIT-ERA i porta el nom de Mamá. El podem trobar tant en castellà com en català.


Una coneguda autora que també ha tret un llibre explicant la seva maternitat és Agustina Guerrero. A Mamma mia, la que es fa dir Volàtil, explica amb humor el procés de forneig dels nen. Molt divertit. No cal ser mama per gaudir del llibre. Aquest és de la factoria Random House Mondadori etc etc. Es troba en totes dues llengües.
Ara, acabat de sortir d'imprenta, tenim La mare que ens va parir de La Quiles de l'editorial La Galera. Molt ben col·locat, es pot veure ràpidament a les llibreries.  


Les noves heroines del s. xxi són les mares, que fan tot i més per compaginar la vida personal i familiar, i aquests llibres a través del humor o de les propies vivències ens ho volen recordar. El club de la mala madre ho defineix perfectament això: és el dret de la dona a ser persona i no quedar únicament reduïdes al paper de mare. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada